Activiteit

Lezing in Luther Museum, lutheranen korting toegang 10 euro

16-02-2019 11:00 - 16-02-2019 12:30
Nieuwe Keizersgracht 570

Zaterdag 16 februari. De lutheranen in Amsterdam: een zichtbare minderheid

Petrus Schenk, Oude Lutherse Kerk, uit: Vetus templum Lutheranorum, circa 1700

Wie wandelt langs het Singel, van Koningsplein tot IJ komt langs twee lutherse kerken: de Oude Lutherse Kerk op de hoek van het Spui en de Ronde Lutherse Kerk tussen de huidige Ossenspooksteeg en de Jeroenensteeg. Beide kerken zijn iconische gebouwen in het stadsgezicht van de Amsterdamse binnenstad. Zij doen niet vermoeden dat de Nederlandse lutheranen altijd een religieuze minderheid waren: slechts gedoogd en niet met dezelfde rechten als de geprivilegieerde gereformeerde kerk. Deze lezing zal laten zien hoe het lutheranisme in Nederland kwam en hoe de lutheranen in Amsterdam de rijkste en machtigste lutherse gemeente in de Republiek konden worden: een duidelijk zichtbare minderheid in het religieuze en culture stadslandschap.
Prof. dr. Sabine Hiebsch is bijzonder hoogleraar op de Kooiman-Boendermaker Leerstoel voor Luther en de geschiedenis van het (Nederlandse) lutheranisme aan de Theologische Universiteit Kampen. Zij studeerde katholieke en protestantse theologie in Parijs, Tubingen, Amsterdam en Bonn. Prof. Hiebsch was voorheen werkzaam als onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht (vanwege het Evangelisch-Luthers Seminarium), de Protestantse Theologische Universiteit, locatie Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is een veel gevraagd spreekster over Luther en het Nederlandse lutheranisme in binnen- en buitenland. In juni 2018 verscheen haar nieuwste boek Luther voor Leken (Uitgeverij Vuurbaak).
Plaats/tijd: Zaterdag 16 februari 2019, Kerkzaal van de Wittenberg, Nieuwe Keizersgracht 570. Lezing om 11.00 uur, inloop 10.30 uur.
Toegang voor VVAB-leden €10, voor niet-leden nu ook€ 10.

Maximaal aantal deelnemers: 60
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 43
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.